Bir iş kazası meydana geldikten sonra, yasaların sizden istediklerini yerine getirmeniz, meydana gelmiş olan kazanın geriye dönük etkilerini ortadan kaldırmayacaktır. Ancak aynı türden kazaların tekrarlamasını önlemeniz mümkün olacaktır. Eğer işyerinizde kazanın olmamasını istiyor iseniz, işyerinde risk analizi yaptırmak zorundasınız.
Gelişmiş ülkelerde 'kaza analizi' ciddi bir iş güvenliği disiplinidir. Kazaların tekrarlanmaması ancak, her bir üyesi 'kaza araştırması (kaza analizi)' eğitimi almış ciddi ekipler kurarak, her kazayı ileride benzer kazaların meydana gelmemesi için masaya yatırarak, bir kaza meydana geldiğinde onun üzerinde kapsamlı analizler yaparak ve kazaya kök sebep analizi yöntemleri uygulayarak, önlenebilmektedir. Başlangıç adımınız; kuracağınız 'kaza araştırma yönetim sistemi' kapsamındaki kaza araştırma takımları üyelerine 'Kaza Araştırması ve Kök Sebep Analizi' eğitimi aldırmak olmalıdır. Eğitimin 1 günlük versiyonunda katılımcılar kazanın temel nedenlerine inen kapsamlı çalışmalar yaparlar. Kaza-olay yerini yönetebilmesi, kaza incelemesi ilke ve yöntemlerini tanıması, kaza incelemesi yapabilir, önleyici aksiyonları tasarlayabilir duruma gelmesidir. İş kazalarıyla ilgili incelemeyi, detaylı araştırmayı yapabilmesi, kök sebepleri analiz edip önleyici bir aksiyon planı geliştirebilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği' ne ilişkin yasal düzenlemeler konusunda bilgi edinmesidir.
İş kazalarıyla ilgili inceleme ve detaylı araştırmayı yapabilmesi, kök sebepleri analiz edebilmesi, raporlama ile benzer kazaları önleyici bir aksiyon planı yapabilmesi için gerekli bilgi birikimi ve uygulama deneyimini kazandırmaktır.
DİSAD (Dünya İş Sağlığı Ve İşçi Güvenliği Derneği) olarak işyeri ve İşletme yöneticilerine, teknik kadro, uygulayıcılarına kurum eğitmenlerine Kaza araştırma Eğitimleri verilmektedir.